Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволните противопожарни отряди в 39 общини получиха оборудване, дарено от Швейцария

Проф. Николай Радулов: Няма как доброволческата работа да замени професионалистите

| обновено на 20.02.18 в 19:40
Снимка: БГНЕС



Доброволните противопожарни отряди в 39 общини получиха оборудване, което им беше дарено от Швейцария. В 19 общини у нас все още няма подобни отряди, съобщи директорът на пожарната Главен комисар Николай Николов. Той съобщи, че вече близо три хиляди са пожарникарите доброволци в страната:

Акцентът тази година ще бъде в 19-те общини с население под 20 хиляди души все още няма създадени доброволни пожарникарски отряди. От всички 184, 165 вече имат. Нашето усилие с Националното сдружение на общините е насочено точно там.

Очевидно е, че Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ може да се справи само с помощта на хората. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Николай Радулов

Тъй като от много години се говори за децентрализацията на МВР, това е една възможност да започне първо като граждански отряди, които се занимават с гасене на пожари и постепенно заедно с тези части от Министерство на вътрешните работи, които се занимават с това, да създадат една наистина децентрализирана структура, една модерна демократична структура не само за противопожарна безопасност, но и за бедствия и аварии.

Относно включването на доброволци в охранителната дейност, проф. Радулов коментира:

Няма как доброволческата работа да замени професионалистите. Хубаво би било наистина да разполагаме с необходимия щаб и да осигурим по един-два полицая за малките селища, но виждате, че това е невъзможно. Ресурсът е такъв, че престъпността, колкото и да се говори, че е малка или намаляваща, тя определено ангажира целия личен състав и когато има едно допълнително събитие, каквато и да е то, се нарушава целият ритъм на дейността по опазване на обществения ред.Трябва да има мобилни звена, които веднага да могат да реагират.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Христов и интервюто с проф. Николай Радулов.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени