Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КИНОПЛОВДИВ – 7 филма, вдъхновени от Пловдив

| обновено на 20.02.18 в 14:10
Снимка: Галя Митева Радио Пловдив

Проектът КИНОПЛОВДИВ беше представен на пресконференция в Пловдив. В  него съвременни български филмови режисьори ще снимат 7 късометражни филма, вдъхновени и посветени  на Пловдив, които са част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Режисьорите ще бъдат в Пловдив по един месец и ще представят градски истории, но с идеята за стойностното, а  не за да се напълнят бокс офис класациите. Отделните филми ще бъдат обединени в един пълнометражен филм - омнибус, който ще бъде показван не само у нас, но и в чужбина. 

Проектът КИНОПЛОВДИВ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Майсторски класове, прожекции на съвременни български филми и срещи с авторите им съпътстват инициативата КИНОПЛОВДИВ.  

Участници са Петър Вълчанов и Кристина Грозева /филмите „Слава“, „Урок“/,  Николай Тодоров, за който Костурица учреди специална награда „за най-поетичен филм“, Ралица Петрова с награда „Златен леопард“ от Локарно за "Безбог", Димитър Кутманов (Ecce homo”),  Николай Тодоров (Преди да заспя”), Павел Веснаков (Зевс”), Любомир Младенов (Ловен парк”, Кораб в стая”), Христо Симеонов (Синът”). 

Режисьорите са обединени в този проект от споделена киноестетика. Това се случва рядко в киното. През 30-40 години в киното се прави обединена режисьорска група. Някои от режисьорите от проекта КИНОПЛОВДИВ участват и в друг филм - омнибус по разкази на Георги Господинов, чиято премиера ще бъде на София филм фест. 

Пловдивчанинът Петър Вълчанов каза, че в неговия проект засега е ясно, че ще има дете, куче и виолончело. Като в детската история има и автобиографичен елемент, а от виолончелото вероятно ще има четвъртинка.

Всеки месец режисьорите ще провеждат и майсторски класове по различни теми от света на киното. Първият майсторски клас е на Петър Вълчанов и Кристина Грозева тази събота 24 февруари в клуб Фарго с тема за работата на режисьора с актьорите. Ще бъде излъчен и филмът им „Слава“, провокиран  от реалната случка за кантонера, намерил и върнал на полицията хиляди левове, разпилени сред релсите. След филма режисьорите ще бъдат на разположение за въпроси и отговори с публиката.

Два от майсторските класове ще бъдат за и със деца. Те ще бъдат режисирани от Николай Тодоров, който ще работи заедно с Общински младежки център, а Христо Симеонов ще работи с деца до 14 години от "Столипиново". 

Така започва проектът КИНОПЛОВДИВ, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. От фондацията, която финансово подкрепя проекта с 250 000 лева казаха, че разчитат много на доброволци, които да се включат в осъществяването на кинопроекта.  

Бюджетът на целия проект е 365 000 лева. По критериите на БФЦ един нискобюджетен филм е с бюджет от 400 до 600 000 лева.

Организатор на проекта КИНОПЛОВДИВ е известна продуцентска фирма. Майсторските класове и филмите  ще се излъчват в клуб "Фарго" в Лъки Дом на киното. Входът е свободен.

Репортажът е в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени