Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезщетение от 400 хил. лева поискаха родителите на убития в Борисовата градина Георги Игнатов

| обновено на 20.02.18 в 16:24
Снимка: БГНЕС

Обезщетение от общо 400 000 лева поискаха родителите на 15-годишния Георги Игнатов от подсъдимия за смъртта му Йоан Матев. Игнатов беше убит на 2 юни 2015-а година в столичната Борисова градина. Делото за смъртта на момчето започна днес в Софийския градски съд. 

Съдия Руси Алексиев допусна гражданските искове, въпреки възраженията на тримата адвокати на Йоан Матев, според които тези граждански искове ще затруднят наказателното дело, защото е необходимо да се съберат допълнителни доказателства, които да установят по какъв начин тази финансова претенция кореспондира с доказателствата по делото. Съдът обаче не се съгласи с възраженията и видя пряка връзка между обвинението срещу Матев за умишлено убийство по особено мъчителен начин и гражданските искове на родителите му. 

Делото за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов започва на 12 април с разпит на родителите на  убитото в столичната Борисова градина момче. Това се оказа първата приемвлива дата и за тримата защитници на Матев.

Когато едно дело представлява такава фактическа и правна сложност, се съобразяват всички ангажименти на защитата, обясни защо чак на 12-ти април адвокат Иван Томов

Софийският градски съд отхвърли искането на тримата адвокати на подсъдимия Йоан Матев обвинителният акт срещу него да бъде върнат на прокуратурата, защото били нарушени правата му. Отказ имаше и на настояването процесът да е секретен:

Нямам никакви притеснения по отношение на публичността на процеса. Дори смятаме, че помага, каза по-късно Томов. 

След 12 април защитниците на Матев се готвят за поредица от искания: Събиране на доказателства, допускане на назначаване на експертизи, които не са извършвани, но са от съществено значение за изясняване на обвинението. 

Процесуалният представител на родителите на Георги Станислава Каракушева обаче смята, че и събраното до тук е достатъчно за постановяването на осъдителна присъда. 

Единственото, с което съдия Алексиев днес се съгласи, е преместването на Йоан Матев от ареста в затвора, защото така е по закон. 

Преместването му в затвора е съотносимо с оглед полагане на медицински грижи за здравословното му състояние, поясни Томов.

Йоан Матев беше задържан 20 месеца след убийството на Георги, напълно преобразен социално и физически. Тъй като към момента на престъплението е бил на 17 години и 9 месеца, той е на съд като непълнолетен. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!