Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи и столичният кмет спорят дали нормативни промени защитават зелени площи от презастрояване

Хората станаха чувствителни на всяко застрояване върху зелена площ
Снимка: Архив
Жителите на кварталите "Младост" и "Дружба" излязоха на протест срещу презастрояването в София и внесените промени в устройствения план на Столичната община.

Основен проблем срещу, който те се обединяват, е потенциалното бъдещо узаконено застрояване на зелените зони в града ни.
Протестът бе насрочен за 14 ч. пред сградата на Народното събрание.

Пада защитата на зелените площи – не само за тези квартали, за цяла София, твърдят от ръководството на общината в „Младост“.
Това става „на тъмно“ – и за медиите, и за хората – казва кметът на район Младост Десислава Иванчева.
В предложената нормативно промяна е казано, че тези проекти, които не са реализирани след положително становище на постоянна комисия към Столичния общински съвет, могат да се преотреждат за всичко. Зелените площи между блокове и в градинки ще бъдат застрашени от застрояване на жилищни сгради и офиси. Текстовете в закона са формулирани неясно и позволяват да се тълкуват различно.

Голяма част от градинките ще бъдат подложени на инвеститорски натиск.

Между кварталите "Младост" и "Дружба" се предвижда изграждането на небостъргачи и това е втори въпрос, който тревожи жителите и става повод за протеста. За "Дружба" това ще създаде проблем със смяната на въздуха.

Всичко се прави без екологична оценка, без обществено обсъждане, допълва зам.-кметът Биляна Петрова. - Уплътняването, предвидено в концепцията на главния архитект на София, също е притеснително…

С кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, както и със зам.-кмета Биляна Петрова разговаря Божидар Янев.

Поли Начева потърси мнението по проблема от кмета на София Йорданка Фандъкова. Според нея напротив - с промените зелените площи получават защита, независимо от района, в който се намират. Също така се регламентира вдигането на високи сгради да става на определени места, а не да "никнат като гъби", да се ограничат те на т.нар. ъглови терени. Фандъкова изброи някои от решенията и предложенията си, сред които да се даде краен срок за възстановяването на земеделски земи в границите на общината. Тя подчерта, че сега е моментът да се предлагат промени - между първо и второ четене на закона.

Чуйте ги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени