Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийския университет тази събота

Обсъждат идеен проект на Закона за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС
Институтът за пътна безопасност и Софийският университет „Св.Климент Охридски“ организират обществено обсъждане на идеен проект за Закон за движение по пътищата. Обсъждането ще се състои на 24 февруари (събота), от 11:00 до 13:00 часа, в 272 аудитория на Софийския университет.

Законопроект за движение по пътищата бе публикуван на сайта на Министерския съвет в края на миналата година, но реално не е дискутиран публично. Обществото не знае, а в същото време това обсъждане е приключило. Това е парадоксална ситуация, посочи Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

В общественото обсъждане могат да се включат всички граждани и потребители на пътната система. Поканени са и експерти, държавни институции и министри, които имат отношение към въпроса, за да се получи реална дискусия по темата, изтъкна Милчев:

Нашите предложения са в няколко аспекта. Първо - необходима е промяна в системата за управление. Самото управление в момента в сферата на пътната безопасност е изключително на принципа "споделена отговорност". На практика всеки прехвърля отговорността на другия и няма държавна политика, която ясно и еднозначно да определи кой носи общата отговорност за пътната безопасност

Студенти по право от Юридическия факултет на Софийския университет, също ще представят своите конкретни предложения. Надяваме се след тези дебати промените в новия закон да гарантират безопасността по пътищата, добави Богдан Милчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!