Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трудния път към електронното гласуване

Димитър Димитров: Текстовете в Изборния кодекс са написани от хора, които нямат никаква представа как се администрират едни избори

Димитър Димитров
Снимка: БГНЕС
Текстовете, които са записани в Изборния кодекс, имат нещо като "първороден грях“ или "родилно петно“. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" социологът и политологът Димитър Димитров:

Тези текстове са написани на крак от хора, които нямат никаква представа как се администрират едни избори и каква трябва да бъде сигурността, която да се осигурява, когато става въпрос за критичен брой гласове. При сегашната разпоредба, която предполага предварително регистриране на тези, които искат да подадат електронно своя глас, ще се превърне в няколко паралелно действащи гигантски схеми за гласонабиране, тъй като тези, които са заинтересовани от изборния резултат, ще направят всичко възможно да получат гласовете или да ги подадат сами от името на реални гласоподаватели без регистрацията и създаването на файла на тези, които биха желали да гласуват електронно. Когато са писани текстовете в Изборния кодекс, авторите дори не са и помислили, че в страна, в която между 80 000 и 100 000 гласа на изборите са организирани в полза на един или друг кандидат, при това на ръба на закона. Това не е нищо друго освен насърчаване на тези, които имат 50 000 евро и биха участвали в някакво такова състезание, да си организират 1000 преференции, които са достатъчни да подредят листата на партията в голям избирателен район.

Цялото интервю с Димитър Димитров можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени