Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мари Кристин-Вержиа: Граничният режим между България и Турция се облекчава по време на туристическия сезон

Снимка: архив

Евродепутатът Мари Кристин-Вержиа от групата на Европейската обединена левица, изрази притеснение от факта, че граничният режим между България и Турция се облекчава по време на туристическия сезон. Пред "Хоризонт" тя изрази опасения, че това може да помогне на терористи да навлязат в ЕС точно в такъв период:


Намирам за любопитно, че някой се опитва да облекчи контрола в момент, в който има масивен приток на хора. Казват ни неща за нелегалната имиграция, които не се прилагат при значимо придвижване на туристи. Това не ми изглежда нормално. По принцип, основното безпокойство по границите е за нелегалната имиграция, но за мен, може би защото съм французойка, това е борбата срещу тероризма. А когато има значим приток на хората, тогава и терористите се опитват да преминат границата по-лесно. Затова си задавам въпроса за тези облекчения именно през този период.


Мари-Кристин Вержиа е оглавявала мисия в България, която да провери степента на сътрудничеството между българските власти и Фронтекс и е посетила граничния пункт "Капитан Андреево".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!