Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечебни заведения в чужбина пренасочват българските пациенти с обяснението "Вие не сте за нас"

Пенка Георгиева: Болниците в чужбина предпочитат да не работят с българската Здравна каса

Снимка: Архив

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК не е обсъждан проблем с недостиг на средства и актуализация на бюджета на Касата. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.

Този проблем беше обсъждан в рамките на обсъждането на Бюджета за 2018 година. Беше посочено, че това може да се окаже проблем, но беше изяснено, че всъщност НЗОК успява през октомври да сключи споразумения с германски и австрийски здравни каси, към които нашата Каса е имала задължения. Беше поет ангажимент към тогавашния шеф на Надзорния съвет г-н Ананиев, настоящ министър на здравеопазването, че ще бъдат предвидени допълнителни средства, за да могат да бъдат плащани тези задължения и ако по някаква причина тези задължения бъдат увеличени през тази година, било поради неплащане от наша страна, или поява на задължения по линия на лекуване на български граждани в чужбина, тези средства да бъдат предвидени в резерва. Тогава бяха заделени точно толкова средства, за колкото бяха сключени споразуменията. За цялата сума без тези, които ще излязат за тази година, приблизително 70 млн., обясни той.

Дамянов посочи, че български пациенти получават отказ, не директен, за лечение от лечебни заведения в чужбина: Това, което ни притеснява, е, че получаваме информация от пациенти, че няма пряк отказ от лечение – български гражданин, който има необходимост да бъде лекуван дали по спешност, или планово в чужбина, няма пряк отказ, но например болницата казва: „Всъщност вие не сте за нас“ и ги препращат на друго място. Има случай, при който пациентът е бил пренасочен от три лечебни заведения в Германия.

Пенка Георгиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, заяви, че почти всички деца, които се нуждаят от лечение, кандидатстват с формуляра S2. Тя изрази притеснението си, че Фондът получава т.нар. мълчалив отказ от болници в чужбина за лечение на деца от България. По думите ѝ, болниците в чужбина предпочитат да не работят с българската Здравна каса. Те настояват лечението на децата да се заплаща от Фонда за лечение на деца:

Последните месеци нямаме директен отказ, но имаме т.нар. мълчалив отказ. На заседание на Обществения съвет ни се представя документацията на деца, тъй като изтича едномесечният срок, в който трябва да бъде представена и разгледана, но липсва оферта, т.е. за един месец администрацията не може да осигури оферта от нужната болница, която се препоръчва от нашите лекари по някакви причини – самата болница не отговаря, или се води някаква кореспонденция, в която не се изяснява докрай ситуацията, и това нас изключително много ни притеснява. Сред родители върви мълвата, че това е един лек отказ. Първата болница, към която е изпратена, и се счита, че е най-добре за детето, отказва с мълчанието си, за да може през това време то да се насочи към някоя друга, която би могла да изчака т.нар. разсрочване, което се предлага от нашите институции.

По повод на поисканата оставка на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, Георгиева коментира: Ако той е съобщил и заострил вниманието на депутатите към този проблем, нямайки това право, а министърът му иска оставка, също нямайки това право, т.е. те и двамата са нарушители на законите. Нас ни интересува тези плащания да бъдат осъществени. Болниците в Западна Европа да получат своите финанси. Не може да се говори за разсрочване на плащанията, при положение, че 18 месеца е гратисният период, в който ние не сме платили. Това е обидно за България и застрашава живота и здравето на пациентите, които не могат да се лекуват в България.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!