Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп ще изслуша притесненията на родители, ученици и учители, засегнати от стрелби в учебни заведения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Белия дом американският президент Доналд Тръмп ще изслуша засегнати от масови стрелби в училища. Срещата е седмица след стрелбата в гимназия във Флорида, при която загинаха 17 души. Тя ще се проведе на фона на кампания на оцелели от атаката ученици, които настояват за по-строги мерки при продажбата на оръжия.

Този следобед местно време президентът ще чуе притесненията на родители, ученици и учители, засегнати от трагедии в учебни заведения. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс информира, че в групата ще присъстват и хора от Паркланд – мястото на последната стрелба. Сандърс похвали смелостта на тези, които са пожертвали живота си да спасят други и добави, че президентът вярва, че „всяко дете в Америка има право да израсне и защитена общност.“

Тези дни в Съединените щати истории за саможертва се преплитат с тъжни картини от погребения и кадри от решени да променят статуквото младежи. В един от примерите медиите разказват за 15-годишния Антъни Борджес – ученик, ранен в двата крака и гърба докато е затварял врата на класна стая по време стрелбата във Флорида. Действието му е спасило 20 негови съученици. Сега Борджес се възстановява от пет огнестрелни рани.

Междувременно, оцелелите от атаката, които поеха кампания за по-строги законови мерки по въпроса за оръжията, продължават да получават финансова подкрепа за своята кауза. През вчерашния ден две други знаменитости обявиха, че ще дарят по 500 хиляди долара – режисьорът Стивън Спилбърг и създателят на "DreamWorks Animation" Джефри Каценбърг. Изданието "Варайъти" цитира изявление на Спилбърг, в което се посочва, че той и съпругата му аплодират усилията на учениците да „се изправят в името на това и бъдещите поколения ". По-рано Опра Уинфри и Джордж Клуни заедно със съпругата му Амал също обявиха намерения да дарят по 500 хиляди долара.

От друга страна две организации, които се борят за по-голям контрол на оръжията, са похарчили 230 хиляди долара за реклама, която се разпростира на две страници в Ню Йорк таймс. В рекламата са изброени около 100 конгресмени, които са получавали дарения от Националната оръжейна асоциация и които, според организациите, отказват да предприемат действия за по-строг контрол.

Във Вашингтон президентът Тръмп вече поема стъпки към промяна. Той подписа заповед за забрана на аксесоари, които ускоряват полуавтоматичните оръжия. Тръмп поясни, че е наредил на Министерството на правосъдието да предложи закон, който да направи тези аксесоари нелегални.

Във Флорида продължават подготвителните процедури по процеса срещу обвинения за стрелбата преди седмица. Няколко медийни организации подадоха документи в съда с намерението да гарантират, че процесът срещу обвинения за стрелбата Николас Круз и съпътстващите документи ще бъдат достъпни за обществото. Те прибягнаха до тази стъпка след като защитата на Круз поиска подробностите по документите от процеса да не бъдат обществено достояние.

Организациите с новото искане посочват, че според законите във Флорида в редки случаи съдията може да забрани публичен достъп до това, което се случва в съда, но само след като са изслушани опониращите аргументи на медиите. Към момента все още Круз не е пледирал относно виновността си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна