Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраниха Валери Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание

| обновено на 21.02.18 в 17:09
Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Валери Жаблянов беше отстранен от поста заместник-председател на Народното събрание. За оставката гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и един независим депутат. От Движението за права и свободи /ДПС/ не присъстваха в пленарната зала по време на гласуването. 

В началото на дебата от ДПС заявиха, че няма правни аргументи за исканата оставка. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че от БСП няма да предлагат друг заместник и ще сезират Конституционния съд и Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Управляващите посочиха като мотив системно превишаване на правата от страна на Валери Жаблянов и цитираха случаите, в които Жаблянов в лично изказване от трибуната на парламента е накърнил, по думите им, интересите на страната, като е квалифицирал сключения договор за добросъседство с Македония като търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина. Посочва се и случаят с намесата му в отдаването на почит с едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунитическия режим и Възродителния процес, и твърдението му, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Цветан Цветанов от ГЕРБ подчерта:

Смятам, че това руши авторитета на първо място на парламента.

Валери Жаблянов оспори мотивите и остро заяви:

Мотивите са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност.

Парламентарната група на Движението за права и свободи не присъства в пленарната зала по време на гласуването. В началото на дебата Йордан Цонев посочи, че няма правни аргументи за исканата оставка:

Нима забравяте, че народният представител има функционален имунитет? Този имунитет е затова, за да може да изказва своите становища.

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова с подобни действия ГЕРБ избягва реалните проблеми:

Второ, това е отмъщение за оставката на господин Главчев. Няма да предложим друг заместник-председател на Народното събрание.

Това решение сложи край на парламентаризма в България, коментира в предаването "Нещо повече" Филип Попов от БСП:

На практика от днес всеки заместник-председател ще може да бъде освободен, ако не споделя възгледите на управляващото мнозинство. Сега, с оглед на политическата конюнктура част от парламентарните групи се чувстват имунизирани срещу такива посегателства, но следва да знаят, че конюнктурата е непостоянна величина.

Искането за предсрочното освобождаване на Валери Жаблянов бе мотивирано в абсолютен разрез с Правилника на НС, обобщи Попов.

Според Мануил Манев от ГЕРБ не става въпрос за личността на Жаблянов. Манев смята, че той е бил употребен и използван от своите съпартийци.

Още детайли по темата слушайте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени