Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Здравко Здравков: Започваме административни производства за премахването на 65 незаконни обекта в столицата

Иван Велков: Разчистването на столичния център от излишни и нелепи рекламни съоръжения трябва да се случи

Снимка: Булфото

Нова наредба за рекламата и преместваемите обекти в центъра на София се обсъжда на заседанието на Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в Столична община.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ заместник-председателят на Столичния общински съвет Иван Велков коментира: Първоначалният вариант на тази наредба създаваше някои неясноти по някои конкретни нейни прилагания и възможности за тълкувания в различни посоки, но това ще бъде изчистено. Настоящото положение с изчистването на претрупаните и далеч от естетическите норми и стандарти елементи на рекламни съоръжения не беше търпимо, затова необходимостта от промени беше задължителна. Дали обаче не се тръгва в тотално друга крайност, без да се отчита важността на различни сгради – най-вече големи бизнес центрове и търговски центрове, които имат по-различни правила за рекламиране по техни фасади и покриви и изравняването им с други по-малки обекти и сгради, се получаваше една колизия и това трябва да бъде изчистено, защото международните стандарти, които някои от сградите използваха даваха добри решения без това бъде променяно с наредба. От друга страна разчистването на това пространство от излишни и нелепи рекламни съоръжения трябва да се случи. Съвременните дигитални технологии дават и други възможности за реклама, които преди 20 години, когато този тип реклама и процеси са били единствените възможности, вече позволяват съвсем друг прочит на темата.

Главният архитект на София Здравко Здравков смята, че хората са прави, че трябва да има регламент за ползване на градското пространство: Трябва да защитим достатъчно пешеходците, за да се осигури необходимата пропускливост на улиците и да се създадат ясни правила какво може да бъде използвано в града. Нямаме амбицията да унифицираме и да подредим нещата като в казармата, а по-скоро да създадем ясни правила къде и какво може да бъде поставено със задължителни изисквания за начина и материалите, които могат да бъдат използвани. Най-вероятно ще се даде гратисен период в рамките на година, в който да може постепенно всички инвестиции, направени досега, да се преведат в общия ред, но крайното желание  е да се създаде по-добра градска среда. Въпросът е да не се допуска поставяне на дървени конструкции, конструкции, които са с пирамиди, конструкции, които не съответстват на средата. 

Битката с незаконните съоръжения в София е доста успешна, заяви главният архитект на столицата: В последната година и половина сме премахнали към 500 обекта, които замърсяваха градската среда и в последните месеци продължаваме упорито битката. Имаме още 65 елемента по главните булеварди, за които започваме административни производства. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени