Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстъпление на икономическата експанзия в еврозоната през февруари от 12-годишния януарски връх

Икономическата активност в еврозоната продължава да се разраства с добро темпо през февруари, макар и отстъпвайки от 12-годишния връх, достигнат през януари, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред близо 5 хиляди европейски мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през февруари до тримесечно дъно от 57,7 пункта, след като през януари достигна 12-годишен връх от 58,8 пункта и при очаквания на финансовите пазари за малко по-скромно понижение към 58,4 пункта. Въпреки това отстъпление индексът остава стабилно в нивата на експанзия (общ PMI индекс на важното ниво от 50 пункта) за 56-и пореден месец (от средата на 2013-а година насам) и недалеч от неговото най-високо ниво от юни 2006-а година насам, което беше достигнато в самото начало на настоящата година.

Забавянето на общата бизнес експанзия се дължи на известно влошаване както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите в резултат най-вече на намаляване на темпото на растеж на новите бизнес поръчки до 5-месечно дъно, отбелязва агенция Markit. В същото време обаче производственият ценови натиск и растежът на заетостта продължават да се подобряват, а мениджърите от анкетирани компании изразяват най-силен оптимизъм от пет и половина години насам относно бъдещото развитие на техния бизнес.

Промишленият PMI индекс се понижи през февруари до четиримесечно дъно от 58,5 пункта спрямо 59,6 пункта през януари и прогноза за доста по-сдържано отстъпление до 59,2 пункта. Трябва обаче да се има предвид, че в края на 2017-а година бизнес активността в промишления сектор отбеляза рекордна в историята на това проучване стойност от 60,6 пункта.

В същото време индексът PMI, оценяващ активността в сферата на услугите, достигна двумесечно дъно от 56,7 пункта спрямо 58,0 пункта през януари (най-високо ниво от август 2007-а година) и очаквания за индекс на ниво от 57,6 пункта.

Февруарските данни показват, че растежът на еврозоната губи част от силния си възходящ импулс, но нивото на експанзия остава забележително и предполага, че икономиката ще нарасне през първото тримесечие с 0,9% спрямо края на 2017-а година, посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Сферата на услугите се наслаждава на най-добрия растеж от седем години насам, а развитието в промишлеността остава едно от най-силните от над 20-годишната история на проучването, каза Уилямсън и допълни:

Остава да се види дали растежът ще продължи да се забавя и през следващите месеци. Повишаването на бизнес оптимизма за година напред обаче предполага, че компаниите в региона очакват само краткосрочно забавяне на тяхната активност.

По-рано днес Markit представи и малко по-слаби от очакваното предварителни данни за бизнес активността през февруари в двете най-големи икономики на еврозоната.

Общият PMI индекс на Германия се понижи през февруари до тримесечно дъно от 57,4 пункта спрямо 59,0 пункта в началото на годината (81-месечен връх), докато аналогичният индекс на Франция се забави до 4-месечно дъно от 57,8 пункта спрямо 59,6 пункта месец по-рано.

Индексът, измерващ само промишлената активност в Германия, се смъкна до 6-месечно дъно от 60,3 пункта спрямо 61,1 пункта през януари, докато индексът в сферата на услугите се понижи до 55,3 пункта от 57,3 пункта месец по-рано.

Агенция Markit отчете отслабване и на промишлената активност във Франция, като съответният PMI индекс се понижи през февруари до 56,1 от 58,4 пункта през януари, докато индексът, измерващ активността в сферата на услугите, отслабна до 57,9 пункта от 59,2 пункта в началото на годината.

По-слабото от очакваното бизнес проучване на агенция Markit допринесе за известно намаляване на напрежението на дълговия пазар в еврозоната, тъй като днешните данни могат да парират част от притесненията за скорошен край на многогодишната прекалено разхлабена парична и лихвена политика на ЕЦБ.

След данните доходността на 10-годишните германски облигации се понижи с 4 базисни пункта към двуседмично дъно от 0,697%, отстъпвайки далеч от двугодишния връх от 0,81%, достигнат по-рано този месец. Доходността и на останалите еврооблигации бележи понижение с между 2 и 4 базисни пункта.

Еврото също не намира подкрепа от днешното PMI проучване, търгувайки се около 1,2335 долара - недалеч от неговото сутрешно 7-дневно дъно от 1,2308 долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени