Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Антонов: В България осезаемо расте подкрепата за забрана на тютюнопушенето на закрито

Снимка: БГНЕС

Има една наложила се вече култура, че забраната за тютюнопушене не се прилага. Това каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Павел Антонов от Гражданско сдружение "България без дим".

Има определени заведения, които са рецидивисти. Явно там собствениците се чувстват над законите, чувстват се и явно добре свързани с определени структури или хора, които им дават някакво чувство за имунитет. Това нещо трябва да се прекрати. Не може в една правова европейска държава законът да не важи за определени хора. Искаме държавата да си влезе в ролята и да си осъществи контрола. Един от начините е да се прекрати тази възможност за безнаказаност на определени собственици и има система, при която инспекторите първо - не могат да дойдат веднага, второ - като дойдат рядко намират собственика или негов представител, пишат се актове, но не винаги на правилния човек и после падат в съда. Ние искаме това да престане, каза Антонов и добави още, че предложенията им за затягане на контрола за спазването на забраната включват и разширяване на броя на органите, които налагат санкции, а именно полицията и Агенцията по храните.

Очевидно в Министерството на здравеопазването има желание и потребност да се направят необходимите промени в Закона за здравето, за да може законите, които съществуват, да се прилагат и спазват, посочи той.  

Според социологическо проучване на агенция „Екзакта“, в България осезаемо расте подкрепата за забрана на тютюнопушене на закрито: В България вече няма потенциал да се тръгне на заден ход, нещо, което за нас е чудесно и просто трябва да си преведем законите и прилагането им в нормален европейски порядък.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!