Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

Снимка: БГНЕС

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време).

Ако американските централни банкери покажат притеснение от засилващия се инфлационен натиск през последните месеци и сигнализират за възможна по-агресивна политика на затягане (повишаване) на федералната фондова лихва през настоящата година, това може да окаже допълнителна подкрепа за текущата възходяща корекция на зелените пари. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори очакват, че първото за годината повишение на основната американска лихва ще бъде факт на заседанието на Фед през март, но те все още са раздвоени по въпроса дали до края на 2018-а година ще има ново трикратно или четирикратно вдигане на лихвените ставки.

Днес доходността на двегодишните краткосрочни дългови книжа на САЩ се повишава към нов близо 9-годишен връх от малко под 2,28%, докато доходността на 10-годишните облигации стабилизира около 2,90% - недалеч от неотдавнашния 4-годишен връх към 2,944%.

Това допринася за нарастване на индекса на долара спрямо останалите шест основни валути с 0,3% към едноседмичен връх непосредствено под нивото от 90,00 пункта. По този начин зелените пари вече поскъпват с близо 2% спрямо тригодишното дъно около 88,253 пункта, което беше достигнато в края на предходната седмица (най-ниско ниво от декември 2014-а година), когато индексът загуби 1,4% от стойността си.

                                                                                                             Графика на евро/долар (на седмична база)

СнимкаЩатският долар поскъпва с 0,35% към 8-дневен връх от 107,90 йени, отскачайки солидно от петъчното 15-месечно дъно около 105,55 йени (най-ниско ниво от ноември 2016-а година).

В същото време еврото се понижава с 0,25% към 7-дневно дъно от 1,2300 долара, като спадът на единната валута е подпомогнат допълнително от по-слабо от очакваното проучване на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през февруари.

Британската лира се обезценява с 0,6%, търгувайки се в 7-дневно дъно от 1,3904 щатски долара, в резултат на изненадващо повишаване на нивото на безработица във Великобритания в края на 2017-а година и след информация, че над 60 депутати от Консервативната партия на премиера Тереза Мей настояват за т.нар. "твърд" Брекзит.

Понижението на петролните цени не е в подкрепа за канадския долар, който спада с 0,25% към 1,2677 "канадеца" за един щатски долар с поглед към неговото важно бивше дъно от 9-и февруари около 1,2685 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!