Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината.

Индексът PMI, измерващ активността в промишлената сфера, нарасна през февруари до 55,9 пункта от 55,5 пункта през януари, достигайки най-високо ниво от октомври 2014-а година. Ускоряващото се подобрение на промишлеността се дължи до голям степен на ръст на индекса на новите поръчки до 57,8 пункта (най-високо ниво от октомври 2014-а година) от 56,8 пункта месец по-рано. Повишение от 54,8 пункта до 55,8 пункта бележи и индексът, оценяващ заетостта в промишлената сфера.

Ценовият индекс на суровините и на промишлените материали пък достигна през февруари най-високото ниво от 2013 г. насам, което е пореден знак за нарастващ инфлационен натиск.

В същото време индексът PMI в сферата на услугите се повиши до 55,9 пункта (най-високо ниво от август 2017-а година) от 53,3 пункта през януари.

Това доведе до солиден ръст и на общият PMI бизнес индекс през февруари до 55,9 пункта от 53,8 пункта месец по-рано, като индексът на новите поръчки се повиши до 58,1 пункта от 56,3 пункта.

Растежът на бизнес активността се засили значително през февруари, което предполага, че икономиката на САЩ през първото тримесечие ще нарасне с най-бързи темпове от повече от две години насам, отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенция IHS Markit и допълни, че последното PMI проучване сигнализира за още по-бърз растеж през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна