Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Надежда Цанова - солистка на Радиооркестъра

Пианистката Надежда Цанова
Снимка: nadejdatzanova.com

Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък, където 5-годишна я слагат пред пианото, защото само така родителите ѝ успяват да укротят буйния ѝ нрав; после преминава през обучение в софийската Музикална академия при професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а по-късно специализира в Брюксел и Париж. Сега е канена на много места по света и концертира активно. Но никога не пропуска да се връща у дома.

На 23 февруари Надежда Цанова ще солира на Симфоничния оркестър на БНР при първото гостуване у нас на австралийския диригент Том Уудс. Програмата е френска, а в центъра ѝ е поставен Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс - произведение, което за първи път влиза в репертоара на изпълнителката.


Това е концерт на импулса. Обикновено вторите части са доста спокойни, докато тази е едно шеговито скерцо, което е също доста виртуозно - не отстъпва на третата част по никакъв начин. Докато първата част започва по-тежко, по-строго - бих казала като една Фантазия и фуга от Бах -
споделя пианистката и добавя, че Сен-Санс е едва 27-годишен, когато създава Втория си клавирен концерт. Оттам е и младежкият му дух.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Надежда Цанова разказа за предстоящите си концерти като солистка и в дуо с тромпетиста Петър Македонски, с когото са номинирани за наградата "Ансамбъл на годината" в националната анкета "Музикант на годината 2017", в която слушателите избират призьорите с гласуване. Чуйте разговора в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!