Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Трансперънси интернешънъл": България е най-корумпираната страна в Европейския съюз

България е най-корумпираната от всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Това констатира за поредна година "Трансперънси интернешънъл" в индекса си за възприятие на корупцията. В класацията за 2017 година страната ни е на 71-во място от общо 180 държави. А показателят ни за усещане за корупция е 43, точно средният за цялата класация. В нея индекс 100 означава пълна свобода от корупция, а нула - извънредно висока корумпираност. Резултатът на България сега е с 2 пункта по-добър, отколкото за 2016 и 2015 година.

Представяйки новия индекс тази вечер, генералният директор на "Трансперънси интернешънъл" Карл Долън отбеляза рязък срив на Унгария - с показател 45, който е с 3 пункта по-нисък от 2016 година и с 10 под 2012 година. Подобна тенденция се наблюдава и за Полша. И затова "Трансперънси интернешънъл" препоръчва Еврокомисията да наложи специално наблюдение върху борбата срещу корупцията във всички страни членки, както вече прави за България и Румъния.

Долън отбеляза пред Ройтерс, че е ирония България и Унгария, като еврочленки, да отказват незабавно членство на Черна гора, защото била много корумпирана. Бившата югославска република е с показател 46 и изпреварва и България, и Унгария в класацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!