Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешките социалдемократи започнаха преговори за създаване на коалиционно правителство с АНО

Андрей Бабиш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешката социалдемократическа партия започна преговори за създаване на правителство с партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), за да се намери изход от ситуацията, която попречи на сформирането на редовно правителство, начело с милиардера Андрей Бабиш, предаде Ройтерс.

АНО спечели изборите миналата година, но от декември управлява с правителство на малцинството. Миналия месец партията не получи вот на доверие, както се изисква, за да поеме властта, и лидерът й Бабиш се опитва да намери алтернативно решение.

Основният проблем пред постигането на споразумение е самият Бабиш, който е обвинен за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие. Премиерът отрича обвиненията и отхвърля исканията на другите партии да се откаже от поста.

Новият лидер на социалдемократите Ян Хамачек, който беше избран на партийния конгрес в неделя, заяви, че не би подкрепил правителство, което не се придържа към прозападен курс или предприеме стъпки, заплашващи бъдещето на Чехия в НАТО и Европейския съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени