Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС разглежда предложението на БСП за одит от Сметната палата на допълнителните бюджетни разходи, одобрени с постановления на кабинета

Депутатите ще обсъдят на второ четене промени в Закона за омбудсмана

Снимка: Ани Петрова, БНР

Депутатите ще обсъдят искането на БСП Народното събрание да възложи на Сметната палата проверка на средствата, които кабинетът е изразходвал извън държавния бюджет в периода от 10 май 2017 година до 31 януари 2018-та. 

По данни на левицата за този период правителството е разпределило в нарушение  на закона 1,5 милиарда лева. Румен Гечев мотивира искането на БСП:
Никакви премиери и отделни министри не могат за преформатират Бюджета и да преразпределят средства, които са в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета. 

В програмата на Народното събрание е и окончателното гласуване на промените в Закона за омбудсмана. Те предвиждат въвеждане на явното гласуване в процедурата за избор на националния омбудсман и негов заместник. Омбудсманът ще може да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, независимо дали са нарушени от публично-правни или частно-правни субекти. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени