Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН разглежда резолюция за 30-дневно спиране на боевете в Сирия

| обновено на 22.02.18 в 09:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събира в 19 ч. българско време на открито заседание заради ситуацията в Сирия. Швеция и Кувейт са подготвили проекторезолюция с искане за 30-дневно примирие, което да позволи доставките на хуманитарна помощ и да бъдат евакуирани тежко болните и ранените.  В контролираното от бунтовници предградие на Дамаск Източна Гута силите на сирийския режим атакуват бунтовниците с артилерийски обстрел и въздушни удари. От 4 февруари досега са загинали 346 цивилни, а ранените са двойно повече. По думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш,  Източна Гута се е превърнала в "ад на земята". Стотици са загиналите за по-малко от три седмици.
Френският президент Еманюел Макрон поиска възможно най-скоро да бъде сключено примирие в бунтовническия анклав. Според него режимът на Башар Асад напада мирни граждани под претекст, че се бори с джихадистите
Режимът заедно с някои от своите съюзници реши да атакува цивилното население, а по всяка вероятност и някои от опонентите си. Ето защо Франция иска примирие в Източна Гута, за да се осигури необходимата евакуация на цивилни и да се запази или по-скоро да се създаде жизненоважният достъп до всякаква хуманитарна помощ, колко е възможно по-скоро, посочи Макрон.  
Кремъл отрича да има участие във въздушните удари срещу анклава Източна Гута , съобщи по-рано Франс прес. Говорителят на руския президент Путин Дмитрий Песков подчерта, че обвиненията срещу Русия са "безпочвени". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени