Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ролята на социалните мрежи в кандидатпрезидентската кампания е сред основните теми в руските вестници. По-малко от месец преди вота хората обсъждат кандидатите, но самите претенденти не използват особено активно тази онлайн услуга. Това пише "Ведомости", като се позовава на анализ на агенция за дигитален пиар. Експертите ѝ са проучили всички съобщения в социалните мрежи, където се споменават опозиционните кандидат-президенти. 43 на сто от тях засягат претендента на основната комунистическа партия Павел Грудинин, 32 на сто – телевизионната водеща Ксения Собчак, а 15 на сто – лидера на либералдемократите Владимир Жириновски. 

За Собчак и за Григорий Явлински, основателя на опозиционната партия "Яблоко", най-често пишат потребители на Фейсбук, а петимата останали съперници на сегашния президент Владимир Путин са най-популярни в мрежата "ВКонтакте"

Гръцките вестници коментират решението на парламента да бъде потърсена наказателна отговорност от десет политици, сред които и бивши премиери, заради предполагаемо тяхно участие в корупционен скандал с швейцарската фармацевтична компания "Новартис". 

Дали "Новартис" няма да се се окаже бумеранг за кабинета Ципрас, пита от първата си страница вестник "Прото тема"

"Нюз.ин" цитира германски издания, като обобщава оценките им в заглавие "Новартис – подкупени гръцки политици". Швейцарският гигант е продавал в Гърция лекарства на надути цени, като се предполага, че са били подкупени високопоставени политици, сред които бившият премиер Андонис Самарас. Те обаче казват, че това е е опит на правителството на Ципрас да отклони вниманието от тежката икономическа криза. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна