Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Клането в Сирия трябва да спре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в речта си пред Бундестага, че ЕС трябва да разработи отговор на растящия глобален натиск в икономическата и политическата сфера, предаде Ройтерс. Тя добави, че тази тема ще бъде в духа на срещата на върха на ЕС, която ще се състои тази седмица:

Убедена съм, че първо, светът не ни чака - нито нас в Германия, нито нас в Европа, и второ, повече от всякога се нуждаем от европейски отговори на наболелите, големи въпроси на нашето време.

Меркел също така осъди убийствата на цивилни в Сирия и ги определи като "клане". Тя добави, че Берлин ще протегне ръка към Русия в опит насилието да се спре:

Това, което виждаме в момента са ужасни събития в Сирия. Един режим, който се бори не срещу терористи, а срещу собствени си народ. Убийствата на деца, разрушаването на болници, цялото това клане трябва да бъде осъдено. Това искане се отнася и за съюзниците на режима на Асад, особено за Иран и Русия, които също са отговорни. Нашият федерален външен министър ще разговаря по телефона днес с руския си колега. Европа трябва да играе по-голяма роля в прекратяването на това клане, трябва да направим всичко по силите си, за да сложим неговия край.

По-рано Франс прес съобщи, че при френски въздушни удари в Сирия са били убити 13 цивилни, сред които е имало три деца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени