Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Стоянова солира на "Виенските виртуози" в Златната зала на Музикферайн

Красимира Стоянова

На 18 февруари 2018 г. в препълнената златна зала на Музикферайн и при възторжен прием от страна на публиката австрийската камерна формация "Виенски виртуози" изнесе своя трети концерт в рамките на цикъла за сезон 2017 / 2018 г.

В състава на този ансамбъл са включени водещи инструменталисти от Виенската филхармония, а създател и духовен двигател е бележитият австрийски музикант и кларинетист Ернст Отензамер. След неговата неочаквана кончина през юли 2017 г. ръководството на  "Виенски виртуози" е поверено на сина му Даниел Отензамер, соло-кларнетист на Виенската филхармония , съвместно с  неговия брат Андреас Отензамер - соло-кларнетист на Берлинската филхармония. Забележителните интерпретаторски качества на "Виенски виртуози" са признати от публика и критика, както в Австрия, така и на международните класически сцени. Ансамбълът редовно гастролира в цяла Европа, в Япония и САЩ, а от сезон 2006/2007 г.  ежегодно изнася свой концертен цикъл за Дружеството на приятелите на музиката във Виена.

Концертната програма на 18 февруари включваше встъпление към операта “Капричио“ от Рихард Щраус, “ Зигфрид идилия“  от  Рихард Вагнер и Симфония №4 от Феликс Менделсон-Бартолди, наричана “Италианска“.

Събитието на вечерта бе специалното участие като гост-солист на българската оперна прима Красимира Стоянова, която изпълни “Четири последни песни“ от  Рихард Щраус. През последните години Красимира Стоянова покори световните оперни сцени и имаше своите блестящи успехи в творбите на Рихард Щраус “Ариадна на Наксос“, “Кавалерът на розата“ и “Любовта на Даная“, но паралелно с това е призната като фин и задълбочен  концертен интерпретатор и на “Четири последни песни“  от гениалния немски композитор, обявен за късния романтик на европейската музика. Българската оперна прима е изпълнявала многократно тези песни,  включително под палката на диригента Зубин Мета в рамките на симфоничен концерт в Миланската Скала. Музикалната критика в Австрия и този път открои елегантното фразиране, майсторски овладяната динамика, изумителната поетичност и нюанси в гласа на Красимира Стоянова, а вестник Kronen Zeitung акцентира на меланхолията и ефирността на звучене в нейната интерпретация.

Запис на целия концерт меломаните ще имат възможност да чуят на 2 март в ефира на австрийската радиопрограма за класическа музика Ö1.

Ден след концерта директорът на Музикферайн  Томас Ангиан сподели за слушателите на предаването “Алегро Виваче“  на програма  “Хоризонт“  своето задоволство  от творческия контакт с Красимира Стоянова:

Формацията “Виенски виртуози“ от години представя своя концертен цикъл за Дружеството на приятелите на музиката във Виена. Един от тези концерти е винаги в Златната зала на Музикферайн и с участието на специален гост, който аз като директор каня съвместно с  ансамбъла. Тази година това беше Красимира Стоянова – тя е не само изключителна певица и ценена от публиката тук, но и сред най-добрите интерпретатори именно на “Четири последни песни“ от Рихард Щраус, както чухме и на концерта. Щастлив съм, че Красимира Стоянова често гостува на сцената на Музикферайн като солист. Помня  нейни гастроли тук под диригентството на Рикардо Мути, възхищавали сме се на “Реквием“ от Верди с нейно участие и разбира се имаме съвместни бъдещи творчески планове. През следващата година тя ще изнесе тук песенна  вечер. С абсолютна категоричност ще заявя, че Красимира Стоянова в момента е сред най-забележителните певици - сопрани в света.

Кореспонденцията от Виена можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна