Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за обществените поръчки и оградата по границата отново скараха ГЕРБ и БСП

От БСП поискаха управляващите да изтеглят законопроекта, с който се правят промени в Закона за обществените поръчки към пряко договаряне, свързано с ремонтите на оградата по българо-турската граница. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи това като недопустимо, след като Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за строежа на оградата:

За нас означава, че искат да заметат следите от лошото строителство - чрез ремонти. И чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата. Фактът, че това го е направила Специализираната прокуратура, означава, че то е образувано за допускане на престъпление от висши длъжностни лица.

От ГЕРБ не виждат връзка между внасянето на промените в Закона за обществените поръчки и писмото на Спецпрокуратурата. Според Данаил Кирилов това е опит на БСП да налага необосновани внушения. Той поясни:

Няма нищо ново, нищо прикриващо. Напротив, целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най-близкостоящите държавни служби да реагират адекватно, за да преодолеят пробив или пропуск в това съоръжение и да обезпечат неговата поддръжка. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!