Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли лобизъм в искането на Висшия адвокатски съвет пред Конституционния съд

Десислава Танева: Фондът от мери, пасища и ливади и сега е недостатъчен

Депутатите от земеделската комисия единни срещу исканото отпадане на ползването на пасища и мери само от земеделци, отглеждащи животни

Снимка: Радио Шумен

Министърът на земеделието Румен Порожанов и депутатите от всички парламентарни групи се обявиха против отмяната на текстове в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които регламентират, че пасища и мери се ползват само от земеделци, които отглеждат животни. За отмяна на тези текстове настояват от Висшия адвокатски съвет, като за целта е сезиран Конституционният съд. 

Преди да бъдат направени промените в Закона, в много райони на страната животновъдите не можеха да ползват общински и държавни пасища, тъй като те бяха отдадени на фирми и лица без животни. По този начин тогавашните ползватели получаваха лесни и немалко пари от европейските субсидии без никакъв труд и никакви инвестиции. 

След промяната в Закона пасищата вече се ползват само от животновъди, а старите договори са прекратени. Според Висшия адвокатски съвет обаче чрез измененията държавата засяга интересите на всички ползватели, сключили договори за наем или аренда, за да може евентуално да предостави земя на по-малка част от тях. Адвокатите намират, че по този начин се цели ограничаване на права и създаване на задължения за минало време. Близки до тези са и аргументите на Асоциация "Биопродукти".

Правителството в случая застава на страната на животновъдите. Министърът на земеделието Румен Порожанов подчерта:

Щом Висшият адвокатски съвет е решил да се занимава с пасищата, това звучи добре за демокрацията в България. Това е лобистко и то не идва от Висшия адвокатски съвет. Идва от други заинтересовани от бранша, които са консултирали хората, които са взели без животни подобни пасища.

За лобизъм и интереси говори и председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева:

Публична тайна е, че след тази промяна прекратените договори за ползване на мери, пасища и ливади в по-голямата си част бяха с адвокатски кантори. И аз не се изненадвам от този иск за обявяване на тази промяна за противоконституционна.

Фондът от мери, пасища и ливади е недостатъчен и за сегашното поголовие в българското животновъдство, посочи още Танева.

Близо 150 милиона лева от земеделските субсидии за пасища са отишли при хора, които не са имали животни, отчитат депутатите.

За пръв път от доста време насам всички депутати от земеделската комисия, независимо от партийната си принадлежност, се обединиха около едно становище, изразено от председателя на комисията Десислава Танева.

Конституционният съд е определил, че допуска за разглеждане по същество искането на Висшия адвокатски съвет за установяване на противоконституционност на посочените текстове в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и до месец ще очакват становищата на всички заинтересовани страни. 

Всички гледни точки чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени