Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Бояджиев събра в изложба миналото настояще

БНР Новини
Gazebo, инсталация в конкретна среда, Лъчезар Бояджиев
Снимка: Личен архив

Никога не съм подозирал, че чак толкова много рисувам! – това е едно от откритията, които е направил за себе си художникът Лъчезар Бояджиев, докато е подготвял ретроспективната си изложба „Sic Transit Media Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“. Изложбата, която на практика обобщава над 20-годишен творчески път, е осъществена с помощта на четирима куратори  - Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева, редица подкрепящи организации, български и чуждестранни и голяма група помощници в разнообразните дейности по събиране, превод, рамкиране, подреждане...
В сцена, на която ѝ липсват доста инфраструктурни елементи като да кажем постоянна експозиция на това, което се е правило в съвременното изкуство от 30 години насам, нещо, което всички могат да видят в поне един музей в София, Пловдив, Варна... освен това липсват системно колекциониращи заможни хора, които да колекционират актуални художествени практики, липсват корпоративни колекции, липсва павилион на Венецианското биенале... тогава, точно тогава се налага да работиш екипно. Защото ти си сам своята собствена памет, както и твоите колеги. Проблемът е, че от време на време, когато на всеки 10-15 години се ражда цяла нова група чудесни млади художници, куратори, изкуствоведи, те просто няма къде да видят какво се е случило преди тях. Все едно започват от нищото, от нулата. Проблемът на българската сцена е точно такъв – че няма институционална обезпеченост на ниво музеи, на ниво публично видими колекции - казва Лъчезар Бояджиев в разговора в студиото на „Артефир“.
До 11 март са организирани общо четири възможности за разглеждане на изложбата в Софийската градска художествена галерия заедно с автора. Следващата е на 24 февруари, събота, от 16.00 часа. В звуковия файл имате възможност да научите подробности за творбите, както и да чуете част от авторския гайд тур на Лъчезар Бояджиев.
Вторият звуков файл съдържа голяма част от изказването на Яра Бубнова по време на откриването на изложбата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!