Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сузанне Схултинг с историческа победа в шорттрека

Сузанне Схултинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сузанне Схултинг спечели олимпийската титла в шорттрека на 1000 метра. 20-годишната холандка записа името си в историята на бързото пързаляне с кънки на къса писта, като първата, която печели златен олимпийски медал в този спорт за страната на лалетата. Преди състезанието Схултинг заявява на треньора си Юрун Оттър, че днес е денят, в който златото ще се озове в техните ръце и ето, че това наистина се случи.

Не мога да повярвам, не мога да повярвам. Случи се, възкликна след финала Схултинг.

Холандката е известна в кънки средите, като много емоционална и темпераментна състезателка, която често предприема рискови атаки в състезанията, за което не рядко е наказвана.

Тактиката на Сузанне за финала на 1000 метра в Гангньон обаче бе различна от типичната за нея. В този магически за холандския шорттрек финал на 1000 метра при жените, сякаш предвкусила победата, Схултинг излезе на леда, раздавайки въздушни целувки. Веднага след старта Сузанне бе на втора позиция след канадката Ким Бутен. Бързо след това обаче, заредената сякаш с динамит холандка излезе начело. Целта за Схултинг във финалната серия бе да не допуска конкурентките си пред нея и тя я постигна. Нито италианката Адриана Фонтана, нито корейките можаха да попречат на Сузанне Схултинг да сбъдне мечтата си. В Последната обиколка сочените за фаворитки Чо-Мин Йеонг и Шим Су-Хее от Южна Корея опитаха атака, която завърши с падане и за двете. Така крайното класиране придоби следния вид: първо място за Схултинг, второ за Бутен и трето за олимпийската шампионка на 500 метра Фонтана.

Със сигурност тази вечер в прословутата „Хайнекен хаус” в Пьонгчанг ще прозвучи известната от миналото песен „Сузане” на Леонард Коен и това ще бъде само, и единствено в чест на Сузанне Схултинг. Момичето от Хрьонинген, за което най-голямото постижение досега в кариерата ѝ на големи първенства бе първото място в щафетата на европейското първенство по шорттрек от 2016-та, сега вече е олимпийска шампионка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна