Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домрачова е първата в света с четири олимпийски титли на биатлон

Даря Домрачова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Даря Домрачова стана първата биатлонистка в историята с четири златни медала от олимпийски игри в кариерата си.  Домрачова завоюва титлата с щафетата на Беларус на 4 по 6 км на игрите в Пьончан, където спечели и сребро в масовия старт на 12.5 км.

По три златни медала имат Анастасия Кузмина (Словакия) и Кати Вилхелм (Германия). Домрачова има общо шест медала от олимпийски игри в кариерата си - 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов. В Сочи преди четири години тя завоюва титлите в преследването на 10 км, в масовия старт на 12.5 км и в индивидуалната дисциплина на 15 км, а освен това има бронз на 15 км от Ванкувър 2010. Кузмина има 3 златни и 3 сребърни медала от олимпиади.

При мъжете с най-много спечелени златни отличия е съпругът на Даря Домрачова - Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия) – осем. Мартен Фуркад (Франция)  има пет, а с по четири златни медала са Александър Тихонов (Русия), Рико Грос (Германия), Свен Фишер (Германия) и Емил Хегле Свендсен (Норвегия).

Бьорндален, който присъства в Пьончан като треньор в тима на Беларус, изрази радостта си по повод спечелената титла от Беларус в щафетата за жени: Днес е един от най-щастливите дни в моя живот. Щастлив съм за Даря и за целия отбор на Беларус. Те са герои. Ще остана ли в спорта? Дайте днес просто да се радваме на тази победа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна