Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Няма становище от ЕК за "Марица-изток"

Комисията по енергетика изслуша министъра на енергетиката Теменужка Петкова във връзка със съхранението на оборудването на АЕЦ „Белене“
Снимка: БГНЕС

Към момента няма официално становище от Европейската комисия за нерагламентирана държавна помощ в случая с дългосрочните договори с двете американски централи от комплекса "Марица-изток". Това заяви министър Теменужка Петкова пред парламентарната енергийна комисия и обясни докъде са стигнали разговорите с двата ТЕЦ-а:

Тече процедура, в рамките на която искаме да се разработи методика, която после Европейската комисия да одобри. Тя е свързана с това да бъдат изчислени невъзстановяемите разходи, които да  възстановим на инвеститорите. Това ще даде възможност да се предприемат действия по прекратяването на тези договори, каза министър Петкова. Тя допълни, че подобно споразумение все още е хипотетично и зависи по-нататъшните стъпки. 

Министърът още припомни, че страната ни щe трябва да плати 3 милиарда лева неустойки на двете централи при евентуално едностранно прекратяване на договорите с тях.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени