Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Букурещ заради процедура по отстраняване на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ и в други големи градове в Румъния, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния министър, Кьовеши, която е една от най-популярните личности в Румъния, е нарушила конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина.

В доклад от 30 страници вчера Тоадер обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени, и че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. По думите му, тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния. 

Според румънските закони решението за съдбата на шефката на антикорупционната агенция трябва да вземе президентът дясноцентрист Клаус Йоханис. Той има обтегнати отношения с правителството и винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 г., отбелязва Франс прес. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени