Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за противодействие на корупцията има нужда от промени според Обединените патриоти

Христиан Митев
Снимка: БГНЕС

Промени в антикорупционния закон и в Закона за обществени поръчки ще обсъдят днес депутатите. Вносители са Данаил Кирилов и от ГЕРБ и Христиан Митев от Обединените патриоти.

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество има нужда от промени. Проблемът идва от новите декларации, които общинските съветници трябва да подават за несъвместимост, като се въвежда ново изискване в тези декларации – те да не бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, когато са общински съветници, както и с търговски дружества с общинско участие, също и с общински предприятия, поясни в интервю за „Преди всички“ Христиан Митев от Обединените патриоти, който е и заместник-председател на правната комисия:

Оказа се, че една голяма част от общинските съветници са в определени договорни отношения в общината. Такива примери са лекарите и зъболекарите, които имат кабинети в ДКЦ-тата, които са търговски дружества с общинско участие. Ако приложим закона в този му вид, ще се стигне именно до несъвместимост, затова, че общинският съветник „Х“, например, има договор с „Топлофикация“, която също е общинска, или има договор с ВиК – дружество, което е с общинско участие.

Вносителите предлагат да се даде гратисен период до 1 декември 2019 година за общинските съветници по отношение на несъвместимостта на длъжностите и конфликта на интереси:

Остава задължението общинските съветници да подават декларации за имущество и конфликт на интереси. Ако не я подадат, отговорността им остава, а освен това общинските съветници са длъжни да спазват правилата, свързани с конфликт на интереси, каза Митев и допълни, че срещу общинските съветници ще могат да се подават сигнали за конфликт на интереси по реда на новия антикорупционен закон. Според него:

При сегашната редакция на законовия текст стигаме до абсурдни положения. Означава ли това, в едни следващи избори да кажем, че сега лекарите ще напуснат – ще лишим Общинския съвет от специалисти в сферата на здравеопазването? Действително трябва да се направи една много по-детайлна уредба и мисля, че правната комисия в това отношение има готовност да изработи по-добър проект за изменение и допълнение – по-детайлен, не скорострелен, ако използваме терминологията на опозицията, с който да могат да се оправят, тъй като има и други проблеми, свързани с прилагането на този закон.

Предвижда се и изменение в Закона за обществените поръчки, с които се дава възможност договорите за ремонт на оградата на границата да се сключват без обществена поръчка, а с пряко договаряне с фирмите. Християн Митев поясни:

При едни форсмажорни обстоятелства в момента няма как да се реагира бързо, а така или иначе охрана на държавната граница трябва да бъде осъществявана, независимо какъв е спадът и какъв точно е процентът на миграционния натиск. Няма как ние да рискуваме оградата по границата да бъде нарушена на определени места и то в порядъка на от половин до една година, а може би и повече, в случаите на оспорване на проведената процедура по Закона за обществените поръчки. В интерес на истината този пропуск за поддържането е още по време на внасянето на Закона, когато също тогава, заради съществуващия към онзи момент миграционен натиск, също се бързаше и беше записано само изграждането, а следваше още тогава да заложим и поддържането.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Лора Търколева с Христиан Митев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени