Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Петрова: Проблемът с дълговете на НЗОК е бомба със закъснител

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на НЗОК се събира на извънредно заседание днес заради разминаването в посочените суми на просрочените задължения към чужди здравни заведения. За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира вчера министърът на финансите Владислав Горанов. Той настоя да не се подписва Националният рамков договор за тази година.

Министър Горанов препоръчва управителят на НЗОК и неговият екип да направят анализ на задълженията и да установят точно колко и за какво са задълженията. Ако те наистина са толкова високи и се очаква да нараснат още до края на тази година, както се посочва в писмото до НС, трябва незабавно да се спрат преговорите с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз за националните рамкови договори за 2018 г. В тях трябва да се приемат компенсаторни мерки, а остойностяването, заплащането, обемите и цените на медицинските дейности да се съобразят с разполагаемия ресурс в бюджета на НЗОК за 2018 г., пише в писмо Горанов.

Проблемът с дълговете е бомба със закъснител, която гръмва в най-неподходящия момент, когато трябва да се подпише Националният рамков договор в здравеопазването. Това заяви специалистът по медицинско право Мария Петрова в предаването ни "Преди всички":

Това, което се случва в момента в Касата, е просто много закъсняла реакция, защото тези пари, които Здравната каса дължи, не са от вчера. Това е сериозен проблем, с който всички, които работят в тази сфера, следва да са запознати. И, ако – било проф. Плочев, било министър Горанов, било министър-председателят са изненадани от тези суми, това показва абсолютната им неподготовка по въпроса.

Петрова изтъкна, че при преговорите по Рамковия договор за пръв път са били удовлетворени изискванията на лекарите за по-добро финансиране на работата им, което е предполагало и по-качествени здравни услуги за гражданите.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, предупреди, че е възможно България да бъде съдена и осъдена заради задълженията си към чужди каси. Това предупреждение е абсолютно реалистично, коментира Петрова:

Защото в крайна сметка това са вземания, които могат да бъдат събрани. Това, че държавата дължи на друга държава пари, не означава, че те няма да бъдат платени. Това, което е казал д-р Кацаров, е вярно. Това е проблем, който дълго време е бил замитан под килима и нямаше как да остане незабелязан, още повече когато сумите стигнаха до над 100 милиона лева.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Лора Търколева с Мария Петрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!