Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция отново реагира остро на вчерашното холандско решение да признае Арменския геноцид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция отново реагира остро на вчерашното холандско решение да признае Арменския геноцид. Министърът по европейските въпроси на страната Йомер Челик заяви, че решението е "нищожно" за Турция.

Министър Челик допълни, че Анкара очаква холандските власти да бъдат "по-предпазливи" по тези въпроси. Междувременно шарже д`афер на холандската дипломатическа мисия в Турция беше привикан във външното министерство в Анкара, за да даде обяснения. Дипломатическото представителство между страните понастоящем не е на ниво посланик.

Вчера турското външно ведомство остро осъди декларацията на холандския парламент. Нидерландските законодатели приеха документа със 142 гласа „за“ и само 3 гласа „против“ от партията, представляваща турското малцинство в страната.

Турция настоява, че трагичните събития от 1915 г. не са геноцид, а и двете страни преживяват загуби в хода на Първата световна война. Парламентите на около 40 държави, сред които и редица европейски, са приели декларации, определящи случилото се като геноцид.​

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!