Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чухов остава носител на наградата "Иван Пейчев"

Снимка: БГНЕС

Петър Чухов със стихосбирката си „Адdicted“ печели националната награда за лирика "Иван Пейчев" за 2017 година и при повторното гласуване на журито с 5:4 гласа. До прегласуване на носителя на наградата се стигна, след като през декември миналата година от Съюза на българските писатели заявиха, че нямат достатъчно представителство в журито. На  заседанието по прегласуването присъстваха 4-ма от Съюза: председателят на Съюза Боян Ангелов, Панко Анчев, Иван Гранитски, Симеон Янев. Останалите членове на журито са -  Десислава Златева, Антонин Горчев, Пламен Шуликов, Добрин Добрев, Иван Карадочев.

След заседанието на журито е станало ясно, че четиримата членовете на Съюза на българските писатели са гласували против номинацията на Петър Чухов и са подкрепили тази на Валентина Радинска, която пък изобщо не е била обсъждана при първото гласуване миналата година.

Лицето Петър Чухов не може да заслужи наградата, защото има някои нормални възражения. При наличието на 105 книги и 80 автори може би Петър Чухов е на 70-о място. Оценяваме качеството на стихосбирката и морала на автора. Лицето Петър Чухов не е човекът, който заслужава наградата „Иван Пейчев“ и затова ние се оттегляме. Причината е, че Иван Пейчев е бил добър приятел с Вапцаров, а Чухов в едно свое стихотворение се гаври с паметта на Вапцаров. Лично това ме накара аз да не гласувам за него, заяви Боян Ангелов.

След това Десислава Златева обясни, че протоколът от заседанието на журито не е подписан от членовете на Съюза на българските писатели:

Съжалявам, че така приключи процедурата. Но тя ще продължи с промени в статута на наградата „Иван Пейчев“, където ще се опитаме да прецизираме състава на журито. Това е прецедент и не би трябвало да се случват такива неща, с който и да е автор, каза тя.

Аз съм изненадан, че такъв безконфликтен човек като мен, събира толкова негативна енергия около себе си. Не мога да приема, че това, което пиша е скандална поезия, каза в „Хоризонт до обед“ Петър Чухов. Той каза още:

В предишното жури също бяха хора от Съюза на писателите – Роза Боянова, Борислав Геронтиев – това са поети, които са били носители на наградата „Иван Пейчев“, та те гласуваха за мен… това обаче не е важното, важното е, че те бяха сменени с други хора, които очевидно не може да се каже, че изразяват позицията на целия Съюз на писателите.

Предстои да се определи дата, на която Петър Чухов да получи наградата „Иван Пейчев“.

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ е учредена през 2004 г. от община Шумен и Съюза на българските писатели и се връчва веднъж на две години на рождения ден на Иван Пейчев. Наградата включва парична сума - 1 500 евро и плакет „Ангелско перо“, дело на скулптора Валерий Желязков.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Антоний Димов и интервю на Ирина Недева с Петър Чухов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!