Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Държавата и институциите трябва да помислят да се създаде специален фонд за хората с увреждания

Снимка: Архив
Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора.

Дадохме начало на кампанията „Достъпна България”, защото виждаме как години наред проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени. Разбира се, това не изключва решаването на проблемите на другите уязвими групи. Нашата активност в тази сфера не може да се противопостави на решимостта ни да подкрепим всички, които се считат неравно третирани у нас съгласно закона.
Разбира се, че пред хората с увреждания има редица предизвикателства. Проблемите са много, но за разлика от всички други, които изискват законодателни решения, политическа воля и обществен консенсус, в сферата на достъпната среда всички тези предпоставки са налице. Има ясно законодателство, има очевидна политическа воля от всички, съществува и ясен обществен консенсус по този въпрос. Никой не спори, че достъпност трябва да се изгради. Спори се по методите и способите за реализиране на тази достъпност, но не и относно това, че тя трябва да се реализира. Съгласно Закона за защита от дискриминация ние имаме правомощия да започнем решаването на този въпрос, затова и се заемаме с тази кампания. Със статут на независим държавен орган искаме да си свършим работата, от която ще се постигне решаването на един наболял обществен въпрос.
Това каза доц. Ана Джумалиева в „Законът и Темида” днес.

Председателят на Комисията за защита от дискриминация уточни в ефир, че учредяват един стикер, с който ще сертифицират достъпните обекти и ще има възможност всеки, който е изградил достъп за хора с увреждания, да получи такъв. Надяват се до края на кампанията „Достъпна България” да са решили този наболял проблем пред хората с увреждания.
Хората с увреждания имат правото на достъпна среда, за да живеят пълноценно и достойно, точно толкова, колкото и всички останали граждани на страната ни. Това е причината за идеята и реализирането на тази кампания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени