Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентина осуети трафик на 400 кг кокаин в руска дипломатическа пратка

От руското посолство в Буенос Айрес били иззети 16 пакета с общо почти 400 кг кокаин.
Снимка: Ройтерс

След сигнал от руския посланик в Буенос Айрес аржентинската полиция конфискува близо 400 кг кокаин от мисията и арестува няколко членове на банда за разпространение на наркотици, предаде БГНЕС.

Министърът по сигурността на Аржентина Патрисия Булрич заяви на пресконференция, че наркотиците, открити в прилежаща на посолството сграда, са с цена на черно от около 50 млн. евро.

Наркобанда се опитваше да използва дипломатическата куриерска служба на руското посолство и да изпрати дрогата в Европа, каза тя, цитирана от АФП.

Булрич съобщи още, че руската и аржентинската полиция са решили да проведат съвместна операция след като през декември 2016 г. руският посланик ги информирал за намерени в посолството наркотици.

Кокаинът беше заменен с брашно, а уреди за наблюдение бяха поставени, за да се наблюдава доставката на 16 чанти с дрога, каза министър Булрич.

Операцията е довела до арест на петима заподозрени - двама в Аржентина и двама в Русия.

Наркотикът бил с „много висока чистота”. Той бил предназначен за Русия и вероятно за Германия, където живее организаторът на мрежата за доставка. Смятаме, че германската полиция ще арестува този беглец, каза Булрич.

Руски агенти по сигурността идвали три пъти в Аржентина, за да помагат на разследването, което е отнело повече от година. Един от двамата арестувани в Аржентина е натурализиран руснак, който е бил полицай в Буенос Айрес.

Разследващите смятат, че кокаинът е внесен от Колумбия или Перу.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени