Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удвоява парите за военната операция в Сахел

4
Премиерът Бойко Борисов бе сред лидерите на ЕС, участвали в международната донорска конференция за Сахел в Брюксел.
Снимка: Министерски съвет

Лидерите на Европейския съюз удвоиха средствата за многонационална военна операция в западноафриканския район Сахел, чиято задача ще е да противодейства на джихадисти, предаде АФП.

На дарителската конференция днес в Брюксел ЕС обяви, още 50 млн. евро за силите "Г-5 Сахел", включващи войници от Мали, Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Средствата се добавят към обещаните досега 280 млн. евро от международни донори. "Г-5 Сахел" се нуждаят от над 400 млн. евро, за да могат да отговорят на исканията на западните си поддръжници.

На срещата на високо равнище присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и други лидери на ЕС, сред които и българският премиер

Бойко Борисов заяви, че е необходимо да има центрове за сигурност близо до конфликтите и след техния край хората да могат да се върнат обратно в своите страни и да помагат за възстановяването им.

Сахел е една от границите на Европа. Сахел е щит, дига, в която не трябва никога да има пробив, заяви президентът на Нигер Махамаду Исуфу. Борисов призова лидерите да бъдат на висотата на предизвикателството и подчерта, че сигурността е всеобщо благо.

Жан-Клод Юнкер отбеляза, че сигурността и развитието вървят ръка за ръка в Сахел – район с големината на ЕС, но където 20% от населението има трудности с доставките на храни.

ЕС обеща 8 млрд. евро помощ за развитие на региона в периода 2014-20120 г., а на форума се очаква Франция да обяви още 1,2 млрд. евро за следващите 5 години.

Дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини заяви, че се очаква отделни страни да обещаят още средства.

Целта на силите "Г-5 Сахел" е да обучат и екипират 5000 местни войници да патрулират в размирни райони и да възстановят реда в тях. Както и да се бият с екстремистите и да се борят с контрабандата и мрежите за трафик на хора в огромния район в покрайнините на Сахара.

"Г-5 Сахел" досега са формирали щаб и командна структура, като провеждат две операции с френска подкрепа в района, където се срещат границите на Мали, Нигер и Буркина Фасо. Намерението е силите да са в пълна оперативна готовност до средата на 2018 г. и да действат във взаимодействие с 4-те хиляди френски войници в региона и 12-хилядите умиротворители на ООН в Мали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени