Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролните цени са на път да приключат с повишения за втора поредна седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък петролните фючърси се търгуват в малко по-ниски нива, но въпреки това са на път да отбележат растеж за втора поредна седмица, тъй като инвеститорите бяха изненадани от намаляването на американските складови запаси на ценната енергийна суровина.

Ден по-рано Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ оповести, че запасите на суров петрол са се понижили с 1,616 млн. барела за седмицата до 16-и февруари, докато специалисти и анализатори очакваха тяхно поредно повишение с близо 2 млн. барела. Това провокира добър ръст в четвъртък на американските петролни фючърси с 1,8% към 62,77 долара за барел и на фючърсите на петрола сорт брент с 1,5% към 66,39 долара за барел.

В същото време обаче EIA обяви, че производството на петрол в САЩ остава за втората поредна седмица в рекордно ниво от 10,27 млн. барела на ден, докато износът на суров петрол е нараснал с повече от 2 млн. барела, доближавайки рекордните 2,1 млн. барела, достигнати през октомври 2017-а година.

Това, както и предпазливото поскъпване на индекса на долара спрямо останалите основни валути с 0,17%, се отразява леко негативно на петролните фючърси по време на петъчната търговия. Трябва да се има предвид, че цените на търгуваните на стоковите борси суровини са в долари и при засилване на зелените пари те се понижават, тъй като стават по-скъпи за купувачите, използващи други платежни средства.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се понижават в петък с 0,13% към 62,70 долара за барел, но в рамите на отминаващата седмица те нарастват с 1,7% след ръст с 4,2% седмица по-рано.

Априлските фючърси на петрола сорт брент пък се понижават с 0,14% към 66,30 долара за барел, но и те са на път да отбележат седмичен ръст от над 2 на сто.

До края на днешната търговия участниците на петролните пазари ще продължават да следят движението на долара на валутните пазари, но ще очакват и редовните седмични данни на компанията за петролни услуги Baker Hughes за действащите американските петролни сондажи. Седмица по-рано те нараснаха от 791 до 798 броя, достигайки по този начин най-голяма бройка от април 2015-а година насам, след като точно година по-рано те бяха едва 597.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна