Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт след намаляване на доходността на американските облигации

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на акции на Уолстрийт отваря в петък с добро повишение, тъй като инвеститорите приветстват днешното намаляване на доходността на американските държавни облигации от многогодишните върхове, достигнати по-рано тази седмица.

Доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ се понижава към 2,886%, след като на 21-ви февруари тя достигна 4-годишен връх от 2,957%, доближавайки ключовата психологическа бариера от 3 на сто. Трябва да се има предвид, че рязкото нарастване на доходността на държавните облигации (от 2,4% в края на 2017-а година) с оглед на сигналите за засилващ се инфлационен натиск, който да принуди Фед да предприеме по-агресивна политика на вдигане на лихвите, беше една от причините за неотдавнашните турболенции на фондовите пазари и за спадът на основните индекси с близо 10% от техните рекордни върхове от края на януари.

Днешното понижение на доходността допринесе за доброто начало на търговията на Уолстрийт, като индексът DJIA нарасна с 0,6%, или с 150 пункта, а индексите S&P500 и Nasdaq Compsite с по около 0,5 на сто.

Текущото възходящото движение обаче изглежда ограничено, тъй като инвеститорите очакват предстоящата в оставащите часове до края на деня плеяда от изказвания на видни представители на Федералния резерв. Най-голям интерес се очакват да предизвикат речите на Лорета Местер (президент на Фед на Кливланд), на Ерик Розенгрен (Фед на Бостън) и на Джон Уилямс (Фед на Сан Франциско).

Трябва да се има предвид, че през следващата седмица акцентът на участниците на капиталовите пазари ще бъде поставен върху първите официални показания на новият президент на Фед Джером Пауъл пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ. Преди малко стана ясно, че Конгресът е изтеглил с ден по-рано (за вторник, 27-и февруари) неговото изслушване от Комисията за финансовите услуги на Камара на представителите.

В четвъртък (1-ви март) новоизбраният шеф на Фед пък ще да изслушван и разпитван от Банковата комисия на Сената.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!