Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "140 години от Освобождението на България"

Снимка: БГНЕС

Сребърна възпоменателна монета, посветена на 140-та година от Освобождението на България, ще бъде пусната от Българската народна банка. 
Монетата излиза в тираж от 3 500 броя и ще се продава в БНБ - на две каси на пл. "Александър I" и на четири каси в Касовия център на ул. "Михаил Тенев" 10, в офисите на "Дружество за касови услуги" АД,  както и в пет търговски банки.
Сребърната монета е с номинал от 10 лева и на лицевата й страна са изобразени опълченци в битка. Тя ще бъде част от серията монети, емитирани от БНБ на тема "Освобождението", обясни подуправителят Калин Христов: От 1969-та е първата - за 90 годишнината от Освобождението. Това ще бъде осмата.  
Пет от осемте са все още налични в БНБ, а останалите три - могат да се намерят само на вторичния пазар. Калин Христов подчерта, че тиражът на новата монета е увеличен, а дистрибуционните канали са многократно повече, така че няма да се стигне до опашки от нумизмати, както при монетата за Европредседателството: Това ще постегне пълно покритие на цялата страна. 
Христов подчерта, че целият тираж е достъпен за колекционерите, а не както при монетата за Европредседателството - част от него да бъде закупен от правителството. 
Цената на новата монета е 78 лева. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени