Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взривилият се пред US посолството в Подгорица поискал прошка от семейството си

Полиция блокира района около посолството на САЩ след двата взрива в нощта срещу четвъртък.
Снимка: БТА

Мъжът, който се взриви след като хвърли граната в комплекса на посолството на САЩ в черногорската столица Подгорица, оставил прощално писмо, в което иска прошка от семейството си, съобщи АФП, позовавайки се на местни медии.

Черногорските власти продължават да разследват мотивите за атаката в нощта срещу четвъртък, при която никой друг не пострада. Засега няма признаци да става дума за тероризъм, обяви прокуратурата.

Роденият в Сърбия Далибор Яукович оставил саморъчно написано писмо от 6 страници, в което иска от семейството си „прошка за това, което възнамерява да направи“, писа в. „Победа“, цитирайки източници от разследването. Вестникът добавя, че той оставил посланието в къщата, където живял с майка си и брат си. Яукович бил на възраст между 40 и 50 години. Той е ветеран от войната в Косово през 1998-1999 г., за участието си в която получил медал за заслуги.

Местни вестници публикуват и негови постове във фейсбук страницата му, които показват, че е настроен срещу НАТО - организация, към която Черна гора се присъедини през 2017 г..

„Срамно е за Черна гора, че фашистите са ни по-близки, отколкото руснаците“ и „Не на НАТО“, гласели някои от постовете.

Черна гора, която е с население около 660 хиляди души, влезе в НАТО през май 2017 г., като решението за това предизвика протести на проруската опозиция през 2015 г., които бяха съпроводени с насилие, припомня АФП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени