Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН отложи за днес гласуването на резолюцията за примирие в Сирия

Бомбардировките над Източна Гута продължават да взимат жертви

| обновено на 24.02.18 в 16:22
Снимка: БТА

Над 500 са вече убитите цивилни, от тях над 100 са деца, при бомбардировките на сирийския бунтовнически бастион край столицата Дамаск Източна Гута за седем дни. Това предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.  Днес са били убити 29 цивилни.
Съобщението за жертвите идва на фона на очакваното по-късно днес гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюцията за примирие в района. 
Съветът за сигурност на ООН отложи гласуването на резолюцията за 30-дневно примирие за 19 ч българско време.  Страните - членки на Съвета не са успели да уредят всички спорни въпроси. Основните противоречия са свързани със сроковете за влизане в сила на примирието и неговата продължителност.
Говорителката на ООН Алесандра Велучи подчерта колко спешна е нуждата от примирие. 
Хуманитарната ситуация на цивилните в Източна Гута е ужасяваща, затова трябва спешно огънят да бъде прекратен, да спрат ужасните и интензивни бомбардировки на Източна Гута, както и безразборния минометен обстрел на Дамаск.
Вчера лидерите на Франция и Германия Емануел Макрон и Ангела Меркел  изпратиха писмо до руския президент Владимир Путин с молба Москва да подкрепи резолюцията. 
За незабавното прекратяване на нападенията над цивилни в сирийския район Източна Гута призова върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика МогериниМеждународната общност трябва да се обедини, за да прекрати тези човешки страдания, посочва Могерини.

Преговорите по текста се водят вече 15 дни, отбелязва Франс прес. Проектът предвижда прекратяването на огъня в Сирия да влезе в сила 72 часа след приемането на резолюцията. Доставките на спешна хуманитарна помощ ще започнат 48 часа след началото но примирието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени