Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго откриха художествена изложба, посветена на българското председателство на ЕС

Снимка: Елена Цанева

В Чикаго беше открита   българска художествена  изложба, като  част от  културните инициативи в САЩ посветени на  популяризирането на България и на българското председателство на Съвета на ЕС.
Изложбата е озаглавена “Преоткриване” и   включва творби на  скулптор и 2-ма художници: Искра Иванова, Йордан Иванов и Василен Васевски. Те живеят в Денвър, Ню Орлеанс и Чикаго, в 3 различни града, в 3 различни щата на  Америка, но  България, изкуството и приятелството  е това, което ги обединява:
Аз творя керамика и скулптура от 12  години. През цялото време, когато съм имала конфликтни ситуации, на базата на това, че аз не съм американски артист, съм се държала и съм устоявала българското изкуство, казва Искра Иванова, която показва 4 скулптури. Това са 4 модерни фигури от керамика базирани на различни органични природни форми, които привличат вниманието с невероятният си финес и изящество.
Йордан Иванов има 12 маслени картини. В някои от тях имаш усещането за космичност, а други  са с интересни елементи от глаголицата и  носят свое историческо послание. Василен Васевски представя пейзажи и характерните за него лица отблизо, очертани като силуети с невероятна  нежност. Но една от 10-те  картини, която той показва сега  е  определено по-различна.  В нея той също е  вплел  исторически мотиви и е озаглавил “Посланието на богомилите”. 
Обичайно изложбите в зала  “Олимпия център” на най-оживената и  известна улица "Мичиган”  в Чикаго са с продължителност няколко месеца, но българската изложба “Преоткриване” ,осъществена с активното съдействие и подкрепа и на Генералното ни консулство в Чикаго, за първи път  ще постави пет месечен  рекорд  на присъствие тук. Също тъй за първи път в тази  авторитетна, популярна  и много  посещавана изложбена зала български творци имат възможността да представят свои произведения и да популяризират  родината ни, което е истински жест и  към  таланта на нашите художници, към българската общност в Чикаго и разбира се към България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна