Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Д. Шварцер: ЕС трябва да засили еврозоната и да повиши ефективността си в сферата на сигурността

Най-голямото предизвикателство пред Евросъюза е така да се реформира, че критиците на ЕС, които определено имат основания, да бъдат чути, коментира още Шварцер

Снимка: БГНЕС

Не вярвам, че трансатлантическите отношения след мандата на президента Тръмп ще се върнат в старото си русло. В Съединените щати текат процеси, които водят до убеждението, че Америка не трябва да се ориентира към Европа, а да се обърне към Азия, Тихоокеанския басейн и Латинска Америка, тоест за Европа това означава, че в бъдеще ще трябва да инвестира повече в отношенията си със САЩ и да инвестира повече в отбранителните си способности. Не говоря за алтернатива на НАТО - Северноатлантическият алианс ще продължи да съществува, но европейците трябва да поемат повече отговорности в НАТО. Този процес вече е започнал и ще продължи и след времето на Тръмп. Този коментар направи за предаването "Събота 150" д-р Даниела Шварцер, която ръководи Германското дружество за външна политика:

Европа трябва да е наясно, че времето, когато Америка се грижеше за нашата сигурност, просто е отминало. Ние сме партньори на Съединените щати, но нашата сигурност си е и наша работа, подчерта Шварцер:

Европа не е в състояние да се надява на скорошна пълна автономност в политиката по сигурността. Европа има нужда от трансатлантическото сътрудничество, но трябва да засили ролята си в рамките на НАТО. Според мен, най-добрата платформа за това е ЕС, но задължително в координация с партньорите ни в Алианса. От края на миналата година имаме нов инструмент - Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, известно с абревиатурата ПЕСКО. Този нов инструмент предизвика редица скептични коментари от страна на Вашингтон в посока, че ЕС се опитва да гради паралелни структури. За мен това не е така. Според мен, ПЕСКО помага много за координацията между европейските партньори в НАТО и Алианса. 

Европа трябва да покаже, че е дееспособна, че може да развие своя стратегия и да я следва, като това се отнася както за политиката по сигурността, където първата крачка е направена именно със създаването на ПЕСКО, така и за външната политика, подчерта Даниела Шварцер, допълвайки че на Мюнхенската конференция по сигурността (реномираният форум в баварската столица, основан като среща между трансатлантическите партньори в НАТО) са надделели мненията, че ЕС трябва да премине към взимането на решения с обикновено мнозинство, за да може да е по-бърз и по-гъвкав в решенията си: За да бъде по-ефективен и да бъде възприеман от партньорите си в света като сериозен играч.

Днес се намираме в нова ситуация, с нови конфликти, когато на съмнение се подлага например либералната демокрация. Тези конфликти и различни виждания намират изражението си и в отношенията между отделни страни-членки на ЕС. Затова за мен най-голямото предизвикателство пред Евросъюза е така да се реформира, че критиците на ЕС, които определено имат основания, да бъдат чути, подчерта още д-р Даниела Шварцер в коментар на посланията, отправени на форума в Мюнхен, от полския и австрийския премиер и посочи, че очаква и Полша, и Австрия да бъдат много резервирани към всички опити за по-тясна интеграция в рамките на ЕС:

Канцлерът Курц съвсем ясно се изказа срещу либералната миграционна политика, подчертавайки християнско-еврейската същност на Европа. Тези изказвания, разбира се, имат и своите вътрешнополитически послания. Но за мен са и послания, адресирани към останалите европейци, които показват, че Виена и Варшава - а може би и други столици - са резервирани към предложенията за бъдещето на ЕС, които идват от Берлин и Париж.

В заключение Даниела Шварцер сподели своята визия за бъдещето на Европейския съюз, като подчерта, че най-важна според нея е интеграцията в рамките на европейския валутен съюз:

Надявам се, че ЕС ще успее да засили своето ядро, а това е еврозоната. Общият пазар на всички в момента 28 държави е огромно постижение, но то трябва да намери своето продължение в разширяването на еврозоната. Защото без единна валута ние сме уязвими, при това не само по време на криза. Без единна валута европейците не могат да оползотворят целия си потенциал. Към това искам да прибавя ефективността на ЕС на фона на глобалната несигурност, в която живеем. Трябва да се повиши ефективността в сътрудничеството на тайните служби и при опазването на външните граници. А това има пряко отношение към нашата обща сигурност, която към момента не е напълно гарантирана.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна