Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Сирийските кюрдски отряди за народна самоотбрана, които владеят  обширни райони в Източна и Северна Сирия, са предали контрола върху преградие на Алепо на войските на Башар Асад в замяна на помощ срещу турските атаки край град Африн, пише Таймс. От изданието поясняват, че режимът е изпратил в Африн милиции, а не части от редовната сирийска армия, които няма да са достатъчни за отблъскване на турската офанзива. Русия не разрешава на Асад да окаже въздушна помощ на кюрдите и така турските сили имат решаващо надмощие във въздуха, пише още британският вестник.

Пред вестник Аугсбургер алгемайне баварският премиер и лидер на партията Християнсоциален съюз Хорст Зеехофер заявява, че се планира ново законодателство, което да улесни връщането в Тунис, Мароко и Алжир на кандидати с отказано убежище. Баварската партия е сестринска на консервативния ХДС на канцлера Ангела Меркел, припомня Ройтерс. Зеехофер предупреждава социалдемократите, че ако се откажат да подкрепят тези закони, "това ще бъде краят на правителството".

В интервю за вестниците от медийната група Функе баварският финансов министър Маркус Зьодер, който ще замени Зеехофер като премиер на провинцията, заявява, че работническата класа, традиционното ядро от гласоподаватели на социалдемократите,  са на мнение, че трябва да се ограничи миграцията и че не може да се харчат милиарди за бежанците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна