Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отхвърли жалбата на репортера Добромир Видев срещу отказа на МО да му предостави информация

temida

Административният съд в София отхвърли жалбата на репортера на програма "Хоризонт" на БНР Добромир Видев, с която той обжалва отказа на Министерството на отбраната /МО/ да му предостави достъп до протокола от класирането на офертите да изтребител. 

"Хоризонт" обжалва отказа да получи протокола от работата на групата, която класира предложенията за нов тип боен самолет, защото Министерството на отбраната не беше посочило коя част от документа представлява класифицирана информация. 

В мотивите за обжалването, изготвени от Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация", е посочено, че заради значителния размер на публичните средства по проекта, както и сериозния политически дебат, е недопустимо всички параметри от работата на групата да бъдат оставени в пълна секретност. 

В решението на Административния съд е посочено, че данните представляват служебна тайна, класификацията по която остава към момента на искането на "Хоризонт". Документът класира през 2017 година първа офертата за нови изтребители "Грипен" и декласира португалската оферта за американски изтребители втора ръка F-16. Нарочна парламентарна комисия обаче постанови, че има нарушена процедура. Темата предизвика размяна на реплики между президента и премиера. И до момента няма яснота как ще се търсят нови изтребители за военно-въздушните сили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени