Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новартисгейт": Какви ходове прозират зад кулисите на скандала

Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Година и половина преди парламентарните избори в Гърция правителството на Алексис Ципрас предизвика официално разследване срещу 10 бивши топ политици - представители и на социалистите, и на консерваторите, които са били в управлението на страната между 2006 и 2015 година. Сред тях са двама бивши премиери, настоящият гуверньор на централната банка Янис Стурнарас и гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос.

Управляващите от СИРИЗА смятат, че те са взели общо над 50 милиона евро подкупи от швейцарската фармацевтична компания "Новартис" и с действията си са ощетили държавата с поне 4 млрд. евро.

След 19-часови дебати гръцките депутати решиха, че ще бъде търсена наказателна отговорност на замесените в скандала "Новартисгейт" политици. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че гърците имат право да знаят истината, а председателят на опозиционната "Нова демокрация", която вече е първа политическа сила в Гърция - Кириакос Мицотакис контрира, че така управляващите искат да изместят темата от важните проблеми и определи обвиненията като скалъпени.

Скандалът е свързан с показания на трима анонимни свидетели, разпитвани в Съединените щати от ФБР относно некоректни търговски практики от въпросната фармацевтична компания. Оказва се, че тези анонимни свидетели са с гръцки произход и съответно гръцкото правителство поиска информацията и за това до каква степен този скандал се отнася и за Гърция, до каква степен самата фармацевтична компания е имала подобни нелоялни търговски практики и до каква степен е участвала в корупционни схеми в самата Гърция, припомни журналистът Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини” в Атина, който смята, че премиерът  Ципрас използва случая, за да дискредитира основния си политически опонент и съперник за сърцето на гърците - дясната партия „Нова демокрация”, откъдето са и част от замесените в скандала политици. Нито един от разследваните по "Новартисгейт" не е от управляващата партия СИРИЗА:

Скандалът сега се притопля на практика, защото това е до голяма степен свързано с предстоящите избори догодина в Гърция. Свързано е разбира се с новите утежняващи живота на гърците правила и финансови ограничения и рестрикции, които бяха въведени по време на управлението на СИРИЗА в последните две години. От друга страна е свързано с непопулярността на самата партия на Ципрас и на управлението му, защото според последните социологически проучвания има една постоянна непрекъсната тенденция СИРИЗА да губи популярност сред избирателите и в момента опозицията в лицето на "Нова демокрация" печели с рекордна преднина от рода на 10-15%, което при гръцката избирателна система означава, че "Нова демокрация" ще има абсолютно мнозинство в един следващ парламент. Така че в момента г-н Ципрас и хората около него използват скандала до голяма степен, за да компенсират това изоставане в социологическите проучвания и наново по някакъв начин да спечелят симпатиите на гърците като прехвърлят от болната на здравата глава дефакто причините за финансовото и социалното състояние на хората в страната.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията също смята, че "Новартисгейт" е за политическа употреба и използва добре познати в южната ни съседка прийоми, които са ефективни на фона на ширещи се корупционни практики:

Не бива да оправдаваме като цяло гръцките управляващи стари елити. Защото там действително имаме всички тези корупционни схеми, за които коментираме в последните години - във военната индустрия, в банковия сектор, включително и в здравеопазването./.../ Това е един ефективен инструмент в Гърция - да се атакуват старите елити и практики.

И Безлов, и Петрински са скептични за това, че разследването ще доведе до ефективни присъди:

Гръцката съдебна система в много отношения е по-бавна от нашата и в много отношения е свързана със старите политически елити. Не съм сигурен, че този политически скандал преди изборите ще доведе до обръщане на доверието спрямо СИРИЗА. Едно от нещата, които си заслужава да се каже е, че "Нова демокрация" много ефективно използва националистическата вълна в Гърция. Включително и тези протести, които виждаме срещу името на Македония. Ако наблюдавате процеса ще видите една организация, зад която стоят „Нова демокрация” и „Златна зора”, коментира Тихомир Безлов, а Иван Петрински беше още по-категоричен:

Абсурдно е, защото това, което научаваме, всъщност е, че всичките обвинения се градят върху изказвания на трима анонимни свидетели. Въпросните анонимни свидетели са защитени и затова не се съобщават имената им, но тези показания всъщност са косвени. Те дават показания и обвиняват тези десетима бивши политици във взимането на подкупи, като не казват, че те лично са свидетели на подобни корупционни действия, а че са чули за такова нещо от трети лица, така че това нито един съд няма да го приеме като сериозно доказателство.

Повече по темата може да научите от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна