Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки родители от Стара Загора се обявиха срещу насилието над деца в детски градини и училища

Снимка: Венелина Попова

Десетки родители се събраха в централния парк „Пети октомври“ в Стара Загора в подкрепа на Националната гражданска инициатива „Не на насилието над деца в детски градини и училища“. Протестиращите настояват за мандатност на директорите в образователната система, за ранно пенсиониране със запазване размера на пенсията и минимална учителска заплата над средната за страната.


Националната инициатива предлага 14 промени в образователната ни система, например назначаване на психолози, логопеди и медицински лица в училищата, мандатност на директорските места.

Един добър директор, когато знае, че след четири или пет години ще се явява пак на конкурс, той ще се старае да наеме не най-удобните учители, а ще се старае да наеме най-добрите професионалисти, които биха се справили най-добре и биха развили най-добре съответната институция, обяснява Васил Николов - председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.


За да се запази психическото здраве на децата и учителите трябва да се промени средата в българското училище. Протестиращите не приемат въвеждането на антистрес програма за учителите:

Ние ще го научим да издържа много на стрес, вместо да му подобрим средата, разбирате ли? Ние просто сме разочаровани, че синдикатите предлагат такива неадекватни мерки,коментира Николов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!