Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е домакин на 65-ото Световно първенство по ски за журналисти

Снимка: tourismboard.bg
От днес до 4 март България е домакин на 65-ото Световно първенство по ски за журналисти. В него участват 178 представители на медиите от 30 държави.

Официалният старт на първенството е в Пловдив, където журналистите ще се запознаят със забележителностите на града, обявен за Европейска столица на културата 2019-та. Самото първенство е в курорта Пампорово в три дисциплини - гигантски слалом, паралелен слалом и ски бягане. Световното първенство обаче не е само надпревара по белите писти, каза председателят на Българския ски клуб на журналистите Александър Богоявленски:

Ние сме се постарали освен спортно-техническата част, да организираме и конференции по популярни за чуждестранните журналисти теми като българското председателство на Съвета на ЕС, темата за Западните Балкани, бежанците и други, с гост бившия президент Росен Плевнелиев. И другата много популярна за България, а и за света тема - екологията и развитието на туризма в планините. По тези теми нашите гости ще имат възможността и удоволствието да разговарят с алпиниста Боян Петров.


Александър Богоявленски подчерта още, че след всяко световно първенство по ски за журналисти, ефектът за курорта - домакин на шампионата, е много голям:

Опитът ни от Банско 2006 г., когато бяхме домакини на Световния шампионат по ски за журналисти, показа, че отразяването може да бъде доста сериозно. Тогава успяхме да съберем над 100 публикации, свързани с България. А пазарът в Банско успя да се отвори за две нови държави - Израел и Турция, при това непосредствено след провеждането на световната среща.

Журналистите от Програма "Хоризонт" Васко Михайлов и Весела Владкова са представители на БНР в 65-то световно първенство по ски за журналисти в Пампорово.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени