Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей

Днес Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей.

Училището започва занятия на 25-и февруари 1918 година. То е плод на идеите на българските градинари, преселили се в началото на миналия век, и с труда си изградили добро отношение, авторитет и уважение от унгарска страна, видни и до днес. Училището започва с една класна стая, малка черна дъска, карта на България и 18 ученици, и за 100 години занятията прекъсват само по време на обсадата на Будапеща през Втората световна война.

Днес в Българското училище за роден език учениците са 100, класовете от 1-ви до 12-ти, занятията са всеки ден от понеделник до събота в самостоятелна сграда в центъра на унгарската столица, учебниците са специално издадени и финансирани от унгарската държава, пояснява директорът Светла Кьосева:

То е част от унгарската образователна система по смисъла на унгарския закон за образованието.

Българското училище в Будапеща е средище на българския дух, според председателя на българското самоуправление Данчо Мусев:

Това е най-важната институция. За да има българско слово и общност, най-важното е да се говори български език и да имаме връзка с Майка България.

По повод годишнината днес в училището ще се проведат изложби и конкурс и есе, като празненствата ще продължат и в други дни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!